jueves, 25 de marzo de 2010

Pere el Gran.

Les restes de Pere el Gran veuen la llum

El monarca feia 173 centímetres i van haver de tallar-li els peus per ficar-lo al sarcófago

El rei catalanoaragonès va rebre sepultura al monestir de Santes Creus el 1285

A finals de l'any passat es va saber que el sepulcre de Pere el Gran, que era al monestir de Santes Creus, contenia intacte el cos del rei. Han passat tres mesos des del seu descobriment i un equip de 40 experts ha participat en l'obertura de la tomba. Aquest matí s'han donat a conèixer els resultats.

El cos de Pere el Gran estava parcialment momificat. Malgrat la degradació del crani, els experts creuen que es podrà fer una reconstrucció facial que permetrà veure com era el rei.

A l'obrir el sepulcre s'ha pogut comprovar que els peus del rei estaven seccionats i al mig de les seves cames. Els experts creuen que això és perquè Pere el Gran era massa alt (feia 173 centímetres), i per això li van haver de tallar els peus perquè capigués a la tomba.

Tapat amb una tela de llana

Una altra de les curiositats que s'han trobat a dins de la tomba és una bossa amb cabells que podrien pertànyer al rei. El seu cos també estava tapat amb una tela de llana fina que està sent investigada.

Les restes de Pere el Gran són en una cambra blanca que conserva les mateixes condicions que tenia el sepulcre. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat que a partir d'aquesta investigació "es podran reconstruir els aspectes de la vida i la mort d'un rei, un treball científic i històric molt important".

Ritual de l'època

Els primers treballs per investigar els teixits i el cos del rei han permès localitzar sota del cos diverses peces de roba i la bossa amb els suposats cabells del monarca. Aquest tipus d'enterrament podria formar part d'un ritual de l'època, però desconegut fins ara a la Corona d'Aragó.

Les característiques òssies de la mòmia han permès afirmar que va viure "com un rei", ja que no s'ha trobat desgast en el seu cos, segons ha explicat Marina Miquel, coordinadora general del projecte.

Bon estat de conservació

El conjunt funerari està format pel cos i els teixits que l'envolten. Segons els investigadors es troba en bon estat de conservació, tot i que els teixits que es troben al costat del cos presenten un estat de conservació més feble.

En conjunt, l'estat és bo ja que entre el 15 i el 17 de març es va poder obrir la tomba, treure les restes del rei i traslladar-les des del monestir de Santes Creus fins al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix (Vallès Occidental), on s'ha habilitat un espai per analitzar-les i estudiar-les.

No hay comentarios:

Publicar un comentario