lunes, 22 de marzo de 2010

Memorial democràtic

Catalunya obre la primera seu d'un Memorial Democràtic a Espanya

Montilla: "És un deure ètic i cívic fer present la memòria"

Catalunya ha obert avui a Barcelona la primera seu a Espanya d'un Memorial Democràtic que recorda el patiment i el dolor de les víctimes de la guerra civil i les seves conseqüències.

La seu de l'Espai Memorial Democràtic, inaugurada avui pel president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Interior, Joan Saura, compta a la primera planta amb un espai expositiu de 800 metres quadrats, als qulas se sumaran en els pròxims mesos la primera planta fins a completar un espai útil de prop de 2.500 metres.

El president de la Generalitat ha subratllat que "és un deure ètic i cívic fer present la memòria", i ha afegit: "Ens fa falta una història que reculli el testimoni dels vençuts, una història que es faci ressò de totes les veus, també de les anomenades classes subalternes".

Reconciliació no és oblit

Montilla ha dit en resposta a aquells que rebutgen aquest tipus de centres de la memòria que "reconciliació no ha de ser confosa amb l'oblit".

El nou Espai Memorial Democràtic servirà de punt d'informació de la xarxa d'espais de la memòria existents a Catalunya, com la presó de Sort (Lleida), les línies defensives al front bèl·lic del Segre o al Camp de la Bota a Barcelona, on es van executar a moltes persones durant la repressió franquista.

Altres espais de memòria històrica

També s'informarà sobre altres espais de memòria històrica existents a Europa relacionats amb els espanyols que es van exiliar, o els republicans que van combatre amb l'Exèrcit francès, molts dels quals van caure presoners dels alemanys i van anar a parar a camps de concentració com Mauthausen.

Saura ha recordat que malgrat el treball fet encara queda pendent aconseguir la nul·litat del judici i la condemna del que va ser president de la Generalitat republicana Lluís Companys, "cosa que esperem que es resolgui en les pròximes setmanes".

No hay comentarios:

Publicar un comentario