domingo, 30 de mayo de 2010

Curen la vista cansada.

Els metges acaricien una solució total i incruenta de la vista cansada

  1. Una potent descàrrega de llum infraroja sobre la còrnia resol la visió borrosa sense tallar l’ull
  2. Tres clíniques oftalmològiques catalanes tracten la presbícia amb raigs làser poc o gens invasius
Fer 45 anys és prou motiu perquè, de cop i volta, un matí, sigui impossible llegir còmodament el diari. La lletra impresa dels diaris es veu borrosa i desxifrar els missatges del mòbil resulta impossible per a qui ha entrat en l’ampli món dels prèsbites, els que pateixen presbícia: la vista cansada. Són 1.800 milions de persones arreu del món (sense comptar els africans) i es calcula que el 2020 en seran 2.300 milions. A Espanya pateixen presbícia 10 milions de ciutadans –1,5 milions a Catalunya–, dels quals, es calcula, més del 50% no corregeixen de manera satisfactòria la seva falta de nitidesa i precisió visual. Aquesta molèstia, que impedeix veure amb claredat, afecta el 100% de les persones que han passat dels 40 anys (encara que no totes ho notin al principi), i eliminar-la de manera incruenta és un objectiu permanent d’oftalmòlegs de tot el món.
A la solució s’hi acosta un innovador tractament amb làser de llum infraroja que des de fa un mes s’ofereix a Barcelona. A diferència dels raigs làser utilitzats fins ara en oftalmologia, la nova tècnica corregeix la presbícia sense retallar la còrnia ni passar pel quiròfan.

A LES MOLÈCULES / El nou làser en qüestió, de la modalitat femtosegon, utilitza la tecnologia de micropolsos lumínics: amb una longitud d’ona diferent de la de la llum blanca, emet sobre el centre de la còrnia 10 trilions de trets de fotons infrarojos per segon. El tractament dura 20 segons. Aquesta enorme quantitat d’energia, concentrada en tan poc temps, trenca l’estructura molecular de les cèl·lules, la curvatura de la còrnia s’altera i permet recuperar el bombament que l’ull necessita per veure-hi amb nitidesa tant de lluny com de prop.
«La presbícia desapareix», segons ha comprovat el seu introductor a Catalunya, Joaquim Cabot, director de l’Institut Oftalmològic de Cirurgia Avançada de Barcelona. «Aquesta altíssima energia canvia la curvatura de la còrnia sense alterar-ne el teixit –afirma Cabot–. El pacient no sent dolor perquè tot passa en pocs segons i no queda cicatriu, ja que no hi ha ferida. Unes hores després, ja pot llegir sense ulleres».
Si les anteriors solucions quirúrgiques de la vista cansada tenen un efecte temporal –causat per la progressió de la presbícia–, l’acció d’aquest làser infraroig perdura de manera pràcticament indefinida, afirma Cabot. «La correcció de la còrnia que aconseguim preveu l’evolució fisiològica de la presbícia i, si qui es tracta té 45 anys, deixarà de patir-la fins passats els 60», assegura. Aquesta tècnica, patentada com a Intracor pels seus creadors, una empresa situada a Munic (Alemanya), s’aplica a Madrid i a la resta d’Europa. Han estat tractades unes 2.500 persones, indiquen.

UNA ALTRA NOVETAT També des de fa un mes, l’Institut Barraquer de Barcelona aplica un nou làser corrector de la presbícia –denominat presbylasik– que torneja i retalla lleugerament la còrnia fins a donar-hi una curvatura que imiti la que va tenir el cristal·lí. Aquest tornejat, una lleu ablació de la capa de la còrnia externa, s’aplica en cinc minuts i corregeix de manera gairebé completa la visió borrosa. L’Institut Dexeus acaba d’incorporar el mateix recurs.
Al Barraquer, família d’oftalmòlegs des de fa unes quantes generacions, són poc

No hay comentarios:

Publicar un comentario