domingo, 25 de julio de 2010

Tràgica festa musical a Alemanya.


Les víctimes del Love Parade eren dues estudiants de Tarragona

Les famílies de les noies, de 21 i 22 anys, han viatjat a Duisburg per identificar-les i repatriar-les

Les condicions del túnel d'accés al festival s'apunten com l'origen de l'allau mortal

Diumenge, 25 de juliol del 2010

Tornaven a casa seva aquesta setmana després d'haver passat uns mesos d'Erasmus a la Universitat de Münster. Eren de Tarragona, tenien 21 i 22 anys i, atretes per la fama internacional del Love Parade, dissabte van recórrer un centenar de quilòmetres fins a Duisburg amb un grup d'amics per ballar i divertir-se. Les dues noies, Clara Zapater Caminal i Marta Acosta Mendoza, van morir com a conseqüència de l'allau que es va originar al túnel d'accés al recinte del festival. Totes les mirades estan posades ara sobre els organitzadors, a qui es responsabilitza de no haver calibrat bé l'esdeveniment.

Una allau al macrofestival Love Parade de Duisburg, a Alemanya, causa 19 morts i més de 300 ferits.

Les famílies de les víctimes han viatjat aquesta tarda a Alemanya per identificar els cossos i fer els tràmits de repatriació, segons van confirmar fonts del Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació. Precisament el cònsol espanyol a Düsseldorf, Manuel Viturro de la Torre, s'ha encarregat de prestar suport als afectats i ha recorregut els hospitals on estaven ingressats les desenes de joves per trobar els ciutadans espanyols. Entre les 19 víctimes, dues ho eren. I entre els 342 ferits, hi havia dos espanyols més que també estaven fent un Erasmus a Münster.

Aquests dos nois han estat donats d'alta avui mateix. A més dels crespons negres que han penjat els seus amics a Facebook i els missatges d'impotència i tristesa que han escrit a la xarxa, el dol per les dues estudiants catalanes també es va deixar sentir a la seva universitat d'acollida, Münster, on havien passat dos semestres. L'oficina d'intercanvi d'estudiants ha convocat aquest migdia els alumnes d'Erasmus per si necessitaven ajuda de qualsevol mena.

I mentre passava això a la universitat, a Duisburg es feia balanç del que havia passat. Les incògnites es van aclarint molt lentament. A més de les dues tarragonines, van morir en l'allau 11 alemanys i ciutadans d'Itàlia, Austràlia, Holanda, la Xina i Bòsnia, tots d'entre 20 i 40 anys. En una roda de premsa molt tensa, els organitzadors de la Love Parade, a més de responsables polítics i policials, han donat alguns detalls de la catàstrofe, tot ique en diverses ocasions es van escudar en la investigació que està en marxa per eludir les respostes. Aquesta actitud els ha valgut les crítiques dels periodistes, que la van qualificar de farsa.

El festival havia assegurat que hi havia 1,4 milions de visitants. I, segons s'ha sabut avui, el recinte de l'antiga estació de mercaderies de Güter només tenia capacitat per a 300.000 persones. Eren 120.000 metres quadrats i una única via d'accés: el túnel fatal. «En les imatges aèries podran veure que el recinte no era ple del tot en el moment de la catàstrofe», s'ha defensat el president de la Policia Local, Detlef von Schmeling.

Llavors, ¿què va passar? Les investigacions continuen en marxa però Schmeling ha sostingut que les morts no van tenir lloc dins la galeria de 200 metres de llargada i 30 d'amplada com es va dir en un primer moment, sinó a la rampa que se situava a la sortida del túnel i que servia d'accés al festival. Segons aquestes mateixes fonts, 14 de les 16 persones que van morir allà (tres més van morir a l'hospital) van perdre la vida a l'intentar sortir del lloc utilitzant una escala d'emergència en desús de la qual haurien caigut.

Les altres dues víctimes van ser descobertes al costat d'un cartell de publicitat. Els ferits i les morts van ser, segons han defensat, persones que intentaven abandonar el lloc pels seus propis mitjans enfilant-se per contenidors, pals o per la muntanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario