sábado, 10 de abril de 2010

Bombes de la Guerra Civíl, a Girona.

ALT EMPORDÀ . TROBADES A CAPMANY

Desactivades un miler de bombes de la guerra civil

Tècnics especialistes en desactivació d’artefactes explosius dels Mossos d’Esquadra han localitzat i desactivat durant l’últim mes 945 bombes de la guerra civil trobades en un bosc de Capmany (Alt Empordà, Girona). L’alerta a la policia la va donar un veí de la zona, que creia haver vist un projectil d’artilleria.
Les bombes estaven enterrades a la masia Can Salvi, situada a la zona coneguda com a Bosquerós de Capmany, a prop de la carretera entre Darnius i Agullana. El propietari l’havia convertit en un polvorí durant la República i amagava els projectils al celler. Cap al final de la guerra, els artificiers de l’exèrcit republicà van explosionar la masia perquè ningú pogués aprofitar el material que hi havia emmagatzemat.
Un veí de la zona, Ramon del Forn, va assegurar ahir que després de l’explosió «tot el material va quedar escampat pel camp: bombes, morters…». Del Forn va explicar que, més tard, quan es va voler restaurar la masia, un treballador que s’encarregava de reformar-la va trobar un artefacte i va morir a l’intentar manipular-lo.
Els 945 projectils es van localitzar en una extensió de 35 metres quadrats per 1,60 de profunditat. Els Mossos han estat removent la zona amb pales durant un mes per netejar-la.
La majoria dels artefactes explosius eren antitancs d’origen rus, i cinc eren antiaeris de factura nord-americana, segons va confirmar l’oficina del portaveu dels Mossos d’Esquadra a Girona. Els especialistes policials van transportar l’arsenal en caixes especialment preparades per traslladar-les a la base militar de Sant Climent Sescebes, on va ser destruït.

No hay comentarios:

Publicar un comentario